
Într-o ediție anterioară a rubricii Scurt, dar nu pe doi, am trecut în revistă ceea ce am numit Posibilele Dacă în desfășurarea Evenimentelor pe plan inten. Conștient că orice previziune pentru 2023 riscă să fie contrazisă de Doamna Noastră Învățătoare, Istoria, cea care dă conducătorilor cu linia peste dește cînd vede că se dau concurenți ai lui Dumnezeu, am înlocuit tradiționalul Sigur așa se va întîmpla cu mai noul Dacă așa se va întîmpla.
Sub semnul lui Ce s-ar întîmpla Dacă, am trecut în revistă patru Evenimente pentru posibile Dacă în privința planului Intern. Viața social-politică românească va fi însă mult mai bogată și, prin urmare, m-am gîndit să mai iau la purecat alte 6 (șase) evenimente sub semnul lui Dacă.
Așadar:
1) Dacă ne vom implica sau nu mai mult decît acum în Războiul din Ucraina
Dacă ne vom implica mai mult, în plan intern nu va fi nici un efect. Ca și pînă acum implicarea va fi pe șest, ținută la secret. Formula cu ținerea la Secret e planul PSD-iștilor. De pe vremea FSN, ba chiar de pe vremea PCR, PSD-iștii văd în politica externă și militară un domeniu exclusiv al ștabilor, în care n-au de ce să-și bage nasul simplii muritori. Dacă nu ne vom implica, vor fi aceleași efecte ca și cele de pînă acum. Adică nule.
2) Dacă se adoptă sau nu Legile educației
Dacă se adoptă, Klaus Iohannis se poate împăuna cu succesul unui Proiect de țară. PNL, pentru care Klaus Iohannis e Comandantul drept credincioșilor, cum era pentru arabi Califul Harun al Rashid, va trage de aici foloase electorale. Dacă nu se adoptă, nu va cîștiga și nu va pierde nimeni.
3) Dacă se vor comasa sau nu Parlamentarele cu Localele
Dacă se vor comasa, va fi o nouă lovitură dată democrației. Parlamentarele și Localele sînt despărțite de Constituție. Parlamentarele trebuie să aducă în Parlament Grupuri puternice, promovate de partide. Campania electorală pentru Parlamentare e axată pe programe politice, pe Proiecte de țară. Localele trebuie să aducă în fruntea localităților buni administratori. Rolul partidelor e în acest caz sub rolul oamenilor. Campania pentru locale are drept domeniu gospodărirea localităților. Cum să se desfășoare în același timp o campanie pentru un Proiect de țară cu una pentru un Proiect de amenajarea a unor străzi?
Dacă nu se comasează, cîștigă nu numai democrația, dar și partidele mici, ONG-urile, personalitățile independente.
4) Dacă va reînvia sau nu scandalul Plagiatului lui Ciucă
Dacă va reînvia, înseamnă că Nicolae Ciucă e deja pe făraș. Inițierea sau amplificarea unui Scandal de plagiat (Plagiatul a luat locul corupției de pe vremuri în bătălia politică) se petrece doar în clipa cînd s-a dat foc verde scoaterii din joc a cuiva.
Dacă nu va reînvia, înseamnă că pe Nicolae Ciucă se pariază și de către forțe externe. Și ne vom trezi cu el candidat la Președinție.
5) Dacă o să apară sau nu o forță politică nouă pe scena romînească
Dacă o să apară (și mă refer la o forță care contează nu la un grupuleț care-și ia porecla de partid), atunci scena politică va învia din somnul cel de moarte. Dacă nu o să apară, vom avea mai departe o campanie electorală de rutină.
6) Dacă Klaus Iohannis va ajunge sau nu secretar general NATO
Dacă va ajunge, PNL-ului i se vor umfla pînzele de corabie politică. Românii suferă de Sindromul de Popor de mîna a doua. Parvenirea unuia dintre ei într-un post de ștab la NATO, la ONU sau la UE stîrnește admirație. Peste noapte, respectivul devine altceva, printr-o transformare amintind de cea a fiului de Împărat care-și leapădă noaptea, în dormitorul conjugal, pielea de porc de peste zi. Cazul Mircea Geoană e un exemplu. Acum nu mai e Prostănacul. E secretarul adjunct NATO. Klaus Iohannis va avea un cuvînt de spus mai departe în viața internă a PNL.
Dacă nu va ajunge la NATO, sigur va ajunge la Parchetul General după încheierea mandatului.
Fii primul care comentează