CNA, în furcile Parlamentului

Astăzi, începând de la ora 12, la Palatul Parlamentului, la inițiativa AUR, este organizată o dezbatere cu titlu sugestiv: „Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) – instituția care încalcă legea audiovizualului prin instituirea cenzurii și încălcarea libertății de exprimare”. Așadar participanții nu vor fi puși în situația de a estima măsura în care respectiva instituție își respectă sau nu statutul pentru care a fost creată. Evaluarea se va referi la altceva. La gravitatea încălcărilor de libertate de care se fac vinovați reprezentanții CNA, cauzele acestei stări de lucruri și soluțiile de însănătoșire. Dacă ele există.

Această dezbatere atât de necesară – în paranteză fie spus ar fi trebuit să fie declanșată cu ani de zile în urmă – este rezultatul insistențelor Clubului de Presă, care a solicitat în repetate rânduri partidelor politice parlamentare să acționeze, pentru ca, asigurându-se protecția firească a cetățenilor, să fie în același timp garantată și apărată libertatea presei. Fără de care nu există democrație. Probabil că, dacă s-a ajuns în această situație limită, una dintre cauze constă și în faptul că în ultimii ani, încă din vremea celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, nu au mai existat de facto organizații de presă capabile să se lupte la nivel național pentru protejarea libertăților de opinie. Clubul de Presă creat în acest an a avut din capul locului și acest obiectiv. Să fim bine înțeleși. Noi nu pledăm pentru o libertate absolută a presei în numele căreia să poată fi călcat totul în picioare. Codul deontologic pe care l-am promovat și pe care membrii noștri au obligația de a-l respecta prevede respectarea cu strictețe a unor norme care, protejând adevărul, să îi protejeze în același timp și pe cetățeni ca beneficiari ai informației și pe toți cei care, dintr-un motiv sau altul, sunt investigați sau evaluați de către jurnaliști. În același timp însă, modul în care CNA operează în ultimii ani, tendința agresivă pe care o manifestă, precum și intențiile acestei instituții de a se întinde mai mult decât îi permite plapuma, extinzându-și atribuțiile și competențele, ne-au determinat să semnalăm public o serie întreagă de derapaje și să acționăm.

Și în consecință ne-am adresat celui mai important partid din România, PSD, solicitându-i lui Marcel Ciolacu, care la data respectivă conducea Camera Deputaților, să convoace o ședință a comisiilor de cultură reunite din Parlament, la care să fie invitați reprezentanți CNA, precum și reprezentanți ai organizațiilor de presă, pentru a dezbate derapajele din ce în ce mai des semnalate. Motivul este că CNA este în subordinea Parlamentului. Poate și trebuie să fie controlat de Parlament. Domnul Marcel Ciolacu a răspuns cu amabilitate solicitării pe care i-am făcut-o, dar probabil, luat de prea multe obligații, a omis să-și mai onoreze angajamentul. Același fenomen, la fel de ciudat, s-a produs și în cazul Alinei Gorghiu, la acea dată șefa Senatului, cu care de asemenea am vorbit și care de asemenea s-a angajat să facă ceva și nu a făcut nimic. Ne-am adresat și conducerii partidului AUR care, deși cu întârziere, iată că acționează.

Dezbaterea de astăzi însă, la care vom participa și câțiva reprezentanți ai Clubului de Presă,  oricum s-ar desfășura, în final ar trebui să se soldeze tot cu o confruntare între jurnaliști și membrii CNA în fața comisiilor reunite de cultură ale Senatului și Camerei Deputaților.

Fac precizarea, în numele Consiliului de Onoare al Clubului de Presă, că suntem deciși să apărăm libertatea de expresie împotriva oricăror forme de cenzură, chiar dacă la nevoie vom fi siliți, spre rușinea României, să solicităm o susținere activă din partea celor mai importante organizații internaționale din domeniu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*