„Sunt provocări create de politica agresivă de extindere a NATO în Est”, a afirmat ieri Valery Kuzmin, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse la București. L-au ascultat și l-au aplaudat câțiva diplomați ai unor „state prietenoase”. Și nenumărații invitați care au ținut să onoreze zilei Unității Naționale a Federației Ruse. Printre acestea, și două personalități publice bine cunoscute în România și nu numai. Diana Șoșoacă și Adrian Severin. Ambii acuzați, pe bună dreptate sau nu, de putinism. |
Primul lucru relevant, după opinia mea, este că de la acest eveniment au absentat nu numai reprezentanții statelor NATO, ci și reprezentanții diplomatici ai celorlalte state, mai mult de 40 la număr, care condamnă în diverse moduri războiul din Ucraina, taxându-l drept o agresiune neprovocată și ilegitimă a Federației Ruse împotriva unui stat vecin. Asemenea absențe masive și fără precedent de la Ambasada Federației Ruse, la un eveniment de o asemenea importanță, au semnificația lor. Și ar trebui să le dea de gândit și celor care au fost prezenți.
Și cine au fost cei prezenți? Citez din comunicatul oficial publicat pe site-ul Federației Ruse: „Reprezentanți ai Parlamentului României, ai partidelor politice extraparlamentare, mediilor academice, organizațiilor neguvernamentale, inclusiv Asociația de prietenie româno-ruse, ai mass-media, precum și ai asociațiilor de compatrioți ruși, inclusiv Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Romano-Rusă, Obștea Cazacilor din România, Uniunea Rușilor Subcarpatici, filiale regionale ale Comunității Rușilor Lipoveni din România, Asociația „Lumea Noastră”, Grupul de Prieteni lui Vladimir Vîsotski și alții„. Această lungă enumerare de persoane și organizații, care au ținut să fie prezente la evenimentul organizat de Ambasada Federației Ruse la București, este parte a unei campanii de imagine. Nu că informația ar fi falsă. Ci pentru că ea încearcă să sugereze că politica Kremlinului se bucură încă, în realitate, de o largă, de o masivă susținere în România. Iar prezența unui parlamentar din această țară, Diana Șoșoacă – or mai fi fost și alții, și nu mă refer la reprezentanții din forumul legislativ ai minorității ruse – pare a demonstra că și la nivel politic, în ciuda declarațiilor oficiale, ar exista o susținere pentru ceea ce au făcut și fac rușii în Ucraina.
Firește, presa din România marchează și ea evenimentul, insistând asupra prezenței la fața locului a celor două cunoscute personalități, Diana Șoșoacă și Adrian Severin. Acestea sunt taxate drept un fel de agenți neoficiali ai lui Vladmir Putin la București. Cu certitudine, participarea lor va fi salutată și de presa din Federația Rusă, care-i va informa pe cetățenii acestei țări că războiul declanșat de Vladimir Putin este privit drept legitim de către personalități cunoscute ale unui stat NATO. Și, desigur, vor fi citate două afirmații. Diana Șoșoacă: „E treaba rușilor ce fac în Ucraina. (…) Băgați România în război, noi vă vom băga în închisoare pentru înaltă trădare”. Adrian Severin: „Este inacceptabil ca teritoriul României să fie folosit pentru inițierea de operațiuni militare ofensive împotriva unui stat cu care nu suntem în război”. Ambele afirmații, care sunt interpretate așa cum sunt interpretate de unii și de alții, ar putea fi nuanțate și privite cu circumspecție, dacă nu ne-am grăbi să-i taxăm drept putiniști pe autorii lor. Diana Șoșoacă greșește profund atunci când afirmă că este treaba rușilor ce fac în Ucraina. Nu, nu este treaba rușilor. Este treaba întregii lumi civilizate. Care, din motive umanitare, a fost pusă în situația, imediat după o gravă criză sanitară, să acorde azil milioanelor de ucraineni refugiați. Alungați de urgia războiului. Schilodiți sufletește și nu numai. Este nu problema Federației Ruse, ci problema întregii lumi că a fost declanșată o severă criză energetică, care se suprapune peste o dramatică criză alimentară. Nu, nu este problema rușilor ce fac ei acolo, declanșând un război de agresiune neprovocat. În schimb, cea de-a doua parte a avertismentului Dianei Șoșoacă poate fi luată cu toată seriozitatea în considerare. Atâta doar că România nu a fost, cum sugerează ea, „băgată în război”. Cel puțin nu până acum. Dar dacă România va intra în război, atunci, sigur că da, poate fi pusă în discuție și va fi pusă în discuție răspunderea decidenților pentru consecințele unui asemenea fapt. La fel, judecând la rece și nu la cald, poate fi cântărită și afirmația lui Adrian Severin făcută mai de mult, nu cu prilejul acestui eveniment. Este într-adevăr inacceptabil ca teritoriul României să fie folosit pentru inițierea de operațiuni militare ofensive împotriva unui stat cu care nu suntem în război. E valabil conjunctural în ceea ce privește Federația Rusă. Dar este valabil în orice situație. Numai că spusele lui Severin constituie doar un avertisment și atâta tot. Nu sunt o afirmație. Nu sunt o acuzație. Nici măcar implicită.
Cu certitudine, azi și mâine, dacă nu cumva și în zilele următoare, prezența lui Șoșoacă plus Severin la aniversarea de la Ambasada Federației Ruse va fi întoarsă pe față și pe dos. Acestora li se va lipi din nou pe frunte eticheta de putiniști. Pe Șoșoacă nu o cunosc deloc. Pentru ea nu pun mâna în foc. Dar cu certitudine Adrian Severin nu este putinist. Este o personalitate lucidă, înarmată cu o vastă cultură juridică, politică și diplomatică și are o experiență și un trecut politic, care îi permit să facă afirmații pe care alții, lipsiți de argumentele necesare și de background-ul necesar, nu le pot face.
Singura problemă peste care este greu de trecut este însă faptul că cele două personalități ar fi putut face de acasă afirmațiile pe care le-au făcut, fără a fi nevoite să sugereze prin prezența lor la ambasadă că nu se alătură boicotului cvasi-general și cât se poate de îndreptățit la care m-am referit la începutul acestei analize, atunci când am făcut precizări nu numai despre cei prezenți, ci și despre cei absenți.
Nu este după părerea mea util ci, dimpotrivă, e contraproductiv să boicotezi un concert, un spectacol de orice fel, inclusiv un spectacol sportiv, pentru simplul fapt că ar avea vreo legătură cu poporul rus. Și eu condamn asemenea excese care, din păcate, au avut loc în state pe care le considerăm super civilizate. Dar este cât se poate de legitim și chiar necesar să iei atitudine și să boicotezi un eveniment politic organizat de Federația Rusă sub forma unui eveniment de propagandă. Și, atenție, cred că este ilegitim, cel puțin din partea Dianei Șoșoacă, care este un demnitar al statului român, ca într-o chestiune de o asemenea importanță, de politică externă, să se desolidarizeze de deciziile pe care le ia România în parteneriat cu statele NATO și UE.
„ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL AUTORULUI DE PE SITE-UL CORECTNEWS.RO”
Fii primul care comentează