Decembrie 1989. Sub titlul „Cine sînteți fraților? – Sîntem Poporul”, ziarul Adevărul din 25 decembrie 1989 publică un reportaj din Piața Dorobanți și Claea Dorobanți la orele dimineții:
„Se aud rafale sacadate de mitralieră, de arme automate, pușcături de pistolet. Trag ostașii armatei române, trag gărzile patriotice, trag dușmanii baricadați în blocurile vecine cu Televiziunea, în clădirile de lîngă piață. Vin una după alta coloane de oameni – unii pe jos, alții în camioane, unii purtînd arme, cei mai mulți neînarmați. Tot una după alta pleacă mașini ale Salvării, taxiuri, furgonete cu flamură albă. Transportă răniții. De undeva de la mansarda clădirii fostei florării din piață se trage în mulțime. Se trage și dintr-o clasă a liceului „I.L. Caragiale”.
Acum știm că teroriștii n-au existat. Că a fost vorba de o Diversiune orchestrată de GRU pentru a legitima noua Putere, întruchipată de echipa Ion Iliescu. Diversiunea a avut drept rezultat moartea a 1.100 de români nevinovați. La vremea scrierii acestui reportaj, Presa română însemna TVR, Radioul Public și trei cotidiane centrale. Toate aparținînd statului. Pînă în 22 decembrie 1989, statului ceaușist. Din 22 decembrie 1989, statului iliescist. Telespectatorii, ascultătorii și cititorii au fost convinși de Presă că teroriștii există și pentru că n-aveau exercițiul contactului cu presa liberă.
Au trecut de atunci 33 de ani. După trecerea acestor ani, Presa Română înseamnă un număr uriaș de televiziuni, radiouri, ziare, site-uri, bloguri. Generații întregi de telespectatori, ascultători și cititori s-au obișnuit cu presa liberă, au învățat să disocieze între o știre falsă și una adevărată, dar mai ales au învățat să verifice informațiile primite, victime deja ale multor manipulări prin intermediul presei.
Sub titlul „Detaliile dezvăluite de un român care i-a văzut pe Elon Musk și Angelia Jolie la Bran”, Protv a difuzat luni, 31 octombrie 2020, la ora 23, 30, o relatarea de la petrecerea de Hallowen de la Castelul Bran, zis și al lui Dracula:
„Un tweet postat de Elon Musk, sîmbătă, la ora 20 și 38 de minute cu mesajul misterios «Pîinea proaspăt coaptă și produsele de patiserie sunt sunt unele dintre marile bucurii din viață», a întărit și mai tare scenariul potrivit căruia fondatorul Tesla si SpaceX s-ar afla la noi în țară.
Lucrul a fost confirmat, pentru Știrile PROTV, și de un român, dintr-unul dintre grupurile care s-au ocupat cu distracția invitaților. Ține să rămînă anonim și spune că s-a aflat în apropierea lui Elon Musk și a Angelinei Jolie.
Participant: «Avea un costum negru, foarte, foarte, foarte frumos îmbrăcat. Era foarte zîmbitor. Li s-au servit ceaun, friptură de berbecuț, bulz. Pe Angelina Jolie chiar am văzut-o personal. Purta o rochie transparentă, spre verzui, avea o blăniță pe spate, albă».”
Acum știm.
Elon Musk și Angelia Jolie n-au fost la petrecerea de la Bran, n-au fost în România și nici nu le-a trecut prin cap să plece spre noi din America. Elon Musk a fost ocupat, potrivit presei americane, cu un război pe Twitter cu Democrații, iar Angelina Jolie, cu mersul la cumpărături la Los Angeles.
Că teroriștii n-au existat am știut la mult timp după decembrie 1989.
Că Elan Musk și Angelina Jolie n-au pus piciorul la Castelul Bran am știut luni dimineață, din surse oficiale.
Și cu toate acestea, luni, la ora 23, 30, Pro Tv descrie cu amănunte prezența celor doi la petrecere.
Scriind și vorbind despre ceea ce am numit Cea mai mare manipulare a românilor de la Teroriștii din decembrie 1989 încoace și anume descrierea cu lux de amănunte de Presa românească (excepție făcînd cîteva site-uri) a prezenței lui Elon Musk și a Angeliei Jolie pe meleaguri românești, am făcut comparația între diversiunea mediatică din decembrie 1989 și diversiunea mediatică din octombrie 2022.
Am susținut că Diversiunea cu teroriștii a fost posibilă în condițiile lui decembrie 1989:
- a) Existența unei singure televiziuni și a cîtorva ziare.
- b) Lipsa de experiență a românilor în materie de manipulare prin presă.
- c) Imposibilitatea jurnalistului de a verifica. Și dacă ar fi vrut să afle adevărul, jurnalistul vremii respective n-are cui să se adreseze.
- d) Sindromul Trecutului cu păcate, care a făcut ca toți cei care lucrau în presă la momentul Teroriștilor să îmbrățișeze automat varianta noii Puteri pentru a nu fi suspectați că au rămas loiali fostei Puteri.
Nici una dintre aceste condiții nu și-a spus cuvîntul în Diversiunea Elon Musk din octombrie 2022:
- a) Numărul instituțiilor de presă e uriaș. Teoretic, televiziunile, radiourile, site-urile sînt independente și mai ales concurente. Spre deosebire de decembrie 1989 acum existau suficiente instituții de presă care să pună la îndoială presa fake news-urile lansate de unele site-uri. Ei bine, nu s-a întîmplat așa. Ca într-un fenomen de drogare colectivă, cu mici excepții, toate instituțiile de presă s-au avîntat într-o întrecere sălbatică gen Cine născocește mai multe năzbîtii în legătură cu prezența celor doi. O simplă analiză a titlurilor subiectului ne trimite la ceea ce în Cibernetică se numește Retroacțiune pozitivă. Un sistem cibernetic precum Omul funcționează pe baza Retroacțiunii negative. Dacă întinzi mîna și dai de un foc ți-o retragi. Sistemele necibernetice funcționează pe baza Reacțiunii pozitive. Un foc dintr-o parte a pădurii nu-i contracarat de restul Pădurii, ci amplificat. Pînă la urmă Pădurea e mistuită de flăcări. În cazul Musk, în presa noastră a funcționat retroacțiunea pozitivă. Trecînd de la o publicație la alta, fake news-ul n-a fost blocat, ci amplificat. Un site a scris că Elon Musk a fost primit cu pîine și sare la o stînă. Următorul site nu s-a întrebat Ce caută ditamai multimiliardarul la o stînă din creierii munților? ci a pus de la el amănunte suplimentare: ce-a zis Elon Musk, cum era îmbrăcat.
- b) spre deosebire de decembrie 1989, acum sînt toate condițiile pentru verificarea unei știri. Trusturile care au fost în avangarda intoxicării – Pro Tv și Antena – puteau verifica pe loc – oficial sau pe surse dacă un avion al miliardarului a aterizat în România. N-au făcut-o. De ce? Pentru că n-au vrut să verifice. Dacă ar fi verificat, n-ar mai fi putut intoxica.
- c) Față de decembrie 1989, românii sînt mult mai prudenți la cele arătate la televizor. Și cu toate acestea, după ce s-a aflat că Elon Musk n-a fost în România, televiziunilor, radiourilor și site-urilor care au descris cu lux de amănunte prezența miliardarului în România, nu li s-a întîmplat nimic. În Germania, cînd Der Spiegel a publicat un fals jurnal al lui Hitler, a fost cît pe-aci să dea faliment. Nemții au sancționat rapid minciuna.
De ce n-au sancționat românii minciuna în cazul Musk?
Pentru că românii nu mai văd demult în Presă un mijloc de aflare a adevărului, ci doar un simplu mijloc de entertainment. De aceea au ratinguri uriașe așa-zisele talk-show-uri poreclite Cu sînge pe pereți în care participanții se insultă, se scuipă, în loc să stabilească adevărul.
E mai mult decît semnificativ că doar Libertatea (deși de duminică dimineața a devenit prudentă) și-a cerut scuze cititorilor pentru știrea falsă dată sîmbătă seara. S-a văzut imediat orgoliul lui Cătălin Tolontan de a face presă profesionistă într-o Românie dominată de presa de vin îndoit cu apă. Celelalte surse de infecție mediatică n-au catadiscist să dea înapoi. Pro Tv, cancerul Presei Românești, a ajuns pînă acolo încît și luni seara a continuat să susțină că Elon Musk a fost prezent la Bran.
Cornel Nistorescu, Ion Spânu au încercat să găsească explicații pentru această Drogare în masă a presei românești: Cornel Nistorescu a scris despre Sindromul Lenei. Ion Spânu a vorbit de Sindromul Plecăciunii în fața Puternicilor Lumii. „În definitiv – scrie el – prin ce ar fi mare eveniment participarea lui Elon Musk la o petrecere privată din România?”
Eu nu mă aventurez în nici o ipoteză.
Spun doar atît.
Dacă ar fi vrut cineva să facă un Test pentru a vedea în ce măsură după 33 de ani, în condițiile de azi, se poate repeta Diversiunea cu Teroriștii, indiscutabil rezultatul ar fi fost mai mult decît satisfăcător:
Presa de azi e mult mai ușor de manipulat decît Presa din decembrie 1989.
Și știți de ce?
Așa cum se vede din reportajul de atunci al Adevărului, în București și în țară chiar se trăgea.
Teroriștii nu erau o născocire a presei. Erau o născocire a Forțelor interesate.
Elon Musk n-a fost în România.
Toți cei care l-au descris în reportaje, în transmisiuni în direct au născocit pur și simplu.
Spre deosebire de cea din decembrie 1989, Presa din octombrie 2022 e în stare să născocească pur și simplu.
Ea a reușit performanța de a descrie cu lux de amănunte ceva ce n-a fost.
Din acest punct de vedere ea e mult mai vulnerabilă decît presa din decembrie 1989 la folosirea în scopuri diversioniste.
Cum să nu-și frece mîinile autorii Experimentului?
„ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL AUTORULUI DE PE SITE-UL CRISTOIUBLOG.RO”
Fii primul care comentează