Despre „Maskirovka” sau de la Sun Tzu pînă la Vladimir Putin

Au trecut mai bine de 100 de zile de la declanșarea celui de-al doilea război din Ucraina, primul fiind cel din 2014, în urma căruia a fost anexată Crimeea. Seară de seară, toate televiziunile de știri din România, alături de majoritatea site-uri cu iz de presă, au analizat situația din Ucraina folosind așa-zisa „expertiză” a foștilor generali ai armatei noastre.

Toți acești generali, cu aerul unor mari specialiști, au ținut isonul moderatorilor, de la prompteriste și pînă la „celebritățile” postului, în acea campanie planetară pro-Ucraina, dictată de SUA. Că presa, atîta cîtă mai este, a urmat calea oficială, nu este de mirare, mai ales după ce alianța de guvernare PNL-PSD a unit taberele antagonice de pînă mai ieri din presă, transformîndu-le acum într-o singură unitate militară.

Ei, bine, în această manipulare garantată, a existat o voce care, încă din prima săptămînă a conflictului, în analizele sale zilnice, a pronunțat un cuvînt prin care a descris situația din Ucraina: MASKIROVKA, care s-ar traduce în limba română prin „diversiune” ceea ce englezii traduc mai exact prin „Masquerade”, adică „mascaradă”. Asta înseamnă însă și „mascare”, termen mult mai potrivit pentru o operațiune militară.

Acest jurnalist este nimeni altul decît Ion Cristoiu! Astăzi, toate analizele militare din lume îi confirmă teoria. În rîndul analiștilor militari, Alba Popescu, profesor de geopolitică la Universitatea Armatei, a spus exact același lucru, fără să pronunțe cuvîntul Maskirovka, în acea postare care i-a adus atîtea necazuri, inclusiv o anchetă ce putea să-i încheie cariera militară.

Pe scurt, Ion Cristoiu contrazicea teoria generalilor care repetau seară de seară la TV că Rusia a vrut să aplice strategia „Blitzkrieg”, a războiului rapid, fulger, pentru a ocupa întreaga Ucraină, dar forțele militare ucrainene, conduse de eroul planetar Volodimir Zelenski, sprijinite de NATO, au opus o rezistență fabuloasă care a distrus planul lui Vladimir Putin! Cristoiu s-a întrebat încă din prima săptămînă dacă nu cumva acest „plan” era, de fapt, „maskirovka”, adică o diversiune, amintind atunci de „Criza rachetelor cubaneze” din 1962, recunoscută azi ca fiind în mod cert o operațiune de tip „maskirovka”.

Citind în aceste zile cu atenție articolele din presa occidentală despre războiul din Ucraina, am observat că „narativul” s-a schimbat. În sinteză, se spune că Rusia a eșuat în ocuparea întregii Ucraine, dar acum se mulțumește cu teritoriile din sud-estul țării! Păi, exact asta spunea Ion Cristoiu, dar că ocuparea Ucrainei, deci și a Kievului, este o diversiune și că Rusia a urmărit încă de la început sud-estul țării, din motivele strategice pe care nu le dezvoltăm aici. Adică, am fost de la început în fața unei operațiuni de tip „maskirovka”!

Nu știu ce au învățat în cariera lor generalii care stau zi de zi în platourile televiziunilor în loc să-și plimbe nepoții, din moment ce n-au auzit nici acum de „maskirovka”, deși termenul face parte din abc-ul tratatelor despre război, despre care vorbește chiar populara Wikipedia, menționînd chiar o bibliografie elementară! Să citim și pentru acești generali, dar și pentru majoritatea jurnaliștilor care se uită în gura lor ca în gura lui Moise!

Definiție:

– „Diversiunea militarǎ rusǎ, cunoscutǎ și sub numele de maskirovka (în rusă маскировка, în traducere liberă: deghizare/ camuflaj/ wikt:diversiune)”.

Teoria doctrinei:

– „Această practică militară (Eng: military deception) este folosită din cele mai vechi timpuri, un exemplu fiind Calul Troian (sec. al XII-lea î.Hr.), primul document unde este descrisǎ o astfel de strategie este în „Arta războiului” de Sun Tzu (sec. al V-lea î.Hr.). Ca și concept militar poate fi aplicat la nivel strategic, operațional și tactic”.

Este citat aici Sun Tzu: „Voi forța inamicul să ia puterea noastră drept slăbiciune, și slăbiciunile drept putere”.

În capitolul „Doctrina în practică”, sînt menționate cîteva dintre cele mai cunoscute operațiuni militare unde s-a aplicat această strategie de tip „maskirovka”:

– Bătălia de la Kulikovo

– Bătălia de la Stalingrad

– Bătălia de la Kursk

– Operațiunea Bagration

– Criza rachetelor cubaneze

– Invazia Cehoslovaciei

– Războiul Ruso-Georgian

– Invazia Ucrainei (2014-prezent).

Deci, chiar și Wikipedia vorbește despre „maskirovka” în legătură cu conflictul din Ucraina, dar generalii români și moderatorii TV nu au aflat! Cum este posibil?

Cu atît mai mult, cu cît presa occidentală scria încă din 2014, cînd a avut loc primul război din Ucraina, despre o astfel de operațiune. Iată un articol semnat de Paul Richard Huard în site-ul „warisboring.com”, citat de Wikipedia:

În anul 2018, presa occidentală încă scria despre „maskirovka”, subliniind faptul că este o strategie folosită inclusiv de către Vladimir Putin:

Avînd acum în față evenimentele din Ucraina în cele peste 100 de zile ale războiului, cititorii „Cotidianul” au ocazia să le confrunte cu această teorie cunoscută sub numele „maskirovka”, despre care n-au aflat nici generalii români care se perindă pe la toate televiziunile de știri, nici jurnaliștii de la CNN, Antena 3 sau Digi24. Aceștia preferă „arta manipulării”, care este tot un fel de „maskirovka”, dar ei nu știu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*