
V-am avertizat, încă din luna ianuarie, că, în această campanie electorală, vor fi foarte multe surprize și ruperi de ritm, deoarece jocurile subterane sunt foarte, foarte, foarte intense. Însă, cei care le administrează, păpușarii, consultanții, acei guru pe care nu îi vedeți, de data asta sunt slab pregătiți și vor juca foarte mult la voia întâmplării. Se și vede acest lucru, pentru că apar dezechilibre. Azi, au avut loc două evenimente unghiulare, care, așa cum spuneam în titlu, dau viteză în plus pentru doi dintre candidați.
Încep cu Crin Antonescu, care și-a organizat astăzi lansarea programului prezidențial, pe care eu am urmărit-o pe Internet. Văd că au consultanți de campanie prost inspirați, poate neprofesioniști, care nu știu, dar le spun eu acum, că, în timpul zilei, locul în care se aud mesajele este radioul. Băi fraților, lumea în timpul dimineții și al zilei, până către seară, ascultă radioul în mașină, în bucătărie, pe computer, la serviciu pe computer. Ascultă radioul! Și voi, în loc să dați aceste mesaje la radio, le dați la televiziuni, unde lumea nu se uită în timpul zilei, că are activități. Uite aici la noi, la Cornu, lumea în timpul zilei își pune radioul în pom și chiar așa se întâmplă. Tot la a doua, a treia casă se întâmplă lucrul ăsta și ascultă radioul. Unii ascultă Gold FM, alții ascultă Europa FM, alții Radio România Actualități și așa mai departe. Dar revin: lansarea lui Crin a reprezentat, în primul rând, o sinteză a unui program de președinte, pe care el l-a definit că și-l asumă asemenea unei „misiuni”. Are o misiune, lucru frumos, într-adevăr, l-a prezentat precis, retorica lui e bună, este un orator talentat. Însă, a avut, față de restul candidaților, posibilitatea unor susținători de prestigiu. Un academician, vicepreședintele Academiei, un neurochirurg celebru; vicepreședintele Academiei era Victor Voicu, neurochirurgul celebru era Vlad Ciurea, un general de brigadă prestigios, Mircea Mândrescu, un geopolitician de excepție, care a fost invitat și la Gold FM de multe ori, Ștefan Popescu, un manager de marcă, despre care am vorbit ieri, poate cel mai bun din România, Dragoș Damian, și în fine, o tânără primăriță, revenită în țară după mult timp, căreia nu i-am reținut decât prenumele, Andreea, dar a vorbit excepțional. Cu acest gen de manifestare, bineînțeles, dacă se mediatizează corespunzător, și cu acest gen de susținători, Crin Antonescu a reușit astăzi să pună un ecart de prestigiu între candidatura lui și celelalte candidaturi.
Să notăm încă două lucruri foarte importante: faptul că niciunul dintre liderii politici prezenți acolo, mă refer la liderii partidelor, Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu, Hunor Kelemen, nu au luat cuvântul, nu s-au manifestat, n-au dat declarații de presă, ceea ce înseamnă decizia lor de a depolitiza campania lui Crin Antonescu. Al doilea lucru relevant este unul făcut cu schepsis, cu șmecherie: fiind prezent și Ilie Bolojan, în calitate de președinte interimar și de liberal, că, asta e viața, n-a predat carnetul de partid, că este doar președinte interimar, la final, Crin Antonescu, uitând sau, sigur, simulând uitarea, l-a invitat, totuși, pe scenă, mulțumindu-i pentru participare, iar de acolo, Ilie Bolojan a dat mesajul, în calitate de cetățean, că îl susține pe Crin Antonescu, pentru că doar acesta ar corespunde criteriilor necesare pentru a fi președinte într-un asemenea context. Deci, o lovitură mediatică care se va transforma, pe măsură ce se va transmite știrea, într-o încărcare pozitivă a campaniei lui Crin, de care avea nevoie, pentru că această campanie cam băltea, după cum știți părerea mea.
Despre Elena Lasconi, vă spun în felul următor: USR-ul, așa cum ne așteptam, fiind manipulat din zona „pădurilor”, din zona serviciilor secrete, din zona Alinei Mungiu, din zona serviciilor secrete străine, pe triunghiul Paris-Londra-Ierusalim, a decis să îl susțină pe Nicușor Dan și să nu o mai susțină pe Elena Lasconi, care este președintele partidului. Bineînțeles că, pe cale de consecință, și fondurile de campanie probabil că vor merge tot către Nicușor Dan, ca să îl îndese pe ăla cu și mai multe milioane, și mai multe milioane, și tot degeaba va fi. De ce? Pentru că strategia lor este învechită, este proastă și această strategie o va victimiza puternic pe Elena Lasconi, care va ști bine să se țină de microfon, care nu va renunța la candidatură și care va deveni personajul principal al următoarelor săptămâni de campanie. O femeie, refuzată la candidatură de către colegii ei sorosiști (parcă și văd acest discurs), președinta lor, care le-a adus un scor substanțial la alegerile parlamentare, președinta lor, care a intrat în turul 2 al alegerilor, cu aproape 2 milioane de voturi, și a venit unul, Nicușor Dan, care vrea să-i strice această candidatură de succes, nerecunoscătorii de la USR, care sunt gata să arunce peste bord, din cauza jocurilor de culise și a faptului că sunt considerați securiști, un candidat viabil – cam ăsta cred că va fi mesajul Elena Lasconi. Și să fiți convinși, fraților, că va deveni o prezență relevantă, era și până acum, dar mai relevantă în această campanie electorală. Va căpăta și mare parte din priza electoratului feminin (nu o mai avem pe Diana Șoșoacă în campanie, dar și Elena Lasconi poartă ie). Sunt convins că va căpăta un discurs anti-sorosist, pentru că alde Fritz sau Moșteanu sau alții de la USR, care i-au retras candidatura, sunt considerați a fi sorosiști, și atunci, doar prin opoziție cu ei, va fi anti-sorosistă. Cum ar veni, Elenei Lasconi, fosta reporteriță frenetică de la ProTV, i-a pus Dumnezeu mâna în cap, prin decizia proasta a colegilor ei și, în acest moment, să știți că n-aș putea să vă aproximez un scor pentru Elena Lasconi; el poate crește chiar peste 15%, pentru că în România există un electorat anti-Sistem, iar USR dovedește că este Sistem, Nicușor Dan este Sistem, și un electorat revoltat împotriva deciziilor partidelor și decizia partidului USR a fost una samavolnică, deci Elena Lasconi are de unde aduna. Doi câștigător de etapă ai zilei de astăzi, 9 aprilie: Crin Antonescu și Elena Lasconi.
Fii primul care comentează