Gușă: “Hai ia sondaje neamule, că altceva n-avem de dat!” N-a mers în 2024, nu va merge nici anul ăsta. Să vină Piedone cu ANPC-ul!

De ieri, s-a dat drumul publicării sondajelor referitoare la viitoarele alegeri prezidențiale. În ce mă privește, aflasem încă de vineri că urmau să fie publicate duminică rezultatele cercetării CURS, care se încheiaseră înaintea weekend-ului și trebuiau să apară într-un interval de 48 de ore. În mod intempestiv însă, ieri dimineață, a fost anunțat în plus că seara, cum ar veni pe la orele 19:00, vom afla și datele dintr-un alt sondaj, dar al Sociopolului. Și, astfel, mi-am dat seama că intrăm, din nou, în atmosfera bătăliei sondajelor, atmosferă în care am stat în tot anul 2024. În fine, conform previziunii, pe la prânz a apărut CURS-ul, care-l indica pe George Simion pe primul loc, cu 29%, pe Crin Antonescu pe locul doi, cu 22%, pe Nicușor Dan pe locul trei, cu 18%, apoi Victor Ponta cu 13% și, în fine, pe locul cinci Elena Lasconi, cu 12%, restul candidaților fiind cu toții în marja de eroare. Aceste rezultate de la CURS erau de așteptat, din punctul meu de vedere, și în baza informațiilor pe care le aveam, și în urma evenimentelor din ultima perioadă. Înregistrăm, așadar, tendințe de creștere normale pentru George Simion, în urma eliminării lui Georgescu, tendință de creștere normală pentru Crin Antonescu, în urma angrenării campaniei sale electorale și a începutului de grupare a structurilor PSD și PNL în spatele lui, și, în fine, tendințe de creștere normale în cazul lui Victor Ponta, care a ambalat și el motoarele, beneficiind de un sprijin mediatic extrem de consistent cam pe toate canalele de televiziune. Era de așteptat, în același timp, tendința de scădere pentru Nicușor Dan, care, pe măsură ce se expune, taie din entuziasmul celor care din punct de vedere teoretic ar fi fost dispuși să-l susțină, dar această tendință de scădere a lui Nicușor Dan este generată inclusiv pe fondul accelerării campaniei Elenei Lasconi, care apare ca o alternativă extrem de credibilă pentru publicul progresist și eu cred că Lasconi va face progrese pe acel culoar.

Revin la sondajul Sociopol, despre care, pe surse, că lumea noastră e mică, am aflat ieri, în jurul prânzului, că atunci când va fi publicat sondajul, adică seara, la orele 19:00, Sociopol va da un George Simion mult gonflat din punct de vedere al scorului, cu un Crin Antonescu retrogradat pe locul patru și cu un Ponta pe locul trei, la mică distanță de Nicușor Dan, care va fi plasat pe locul doi, iar Lasconi va fi pe locul cinci. La asta mă așteptam eu și așteptam orele 19, ca să văd sondajul Sociopol, să văd dacă se confirmă informațiile mele. Însă, mică bombă la prânz: imediat după publicarea sondajului CURS, s-a schimbat modificarea și la Sociopol, iar RTV a anunțat cu galben, în regim de breaking news, că toți sondorii Sociopol au lucrat din greu și duminica, în mod stahanovist, și că s-a făcut, vezi, Doamne, mai repede calibrarea sondajului și brusc au aruncat și ei pe piață cercetarea lor, care a apărut astfel pe la orele 15:30, în loc de orele 19:00. În această cercetare publicată, cei de la Sociopol i-au dat lui Ponta scorul lui Crin de la CURS și l-au pus pe locul doi, cu 22%, pe Ponta, apoi, pe Crin l-au pus pe locul patru, cu scorul lui Ponta de la CURS, iar pe Nicușor l-au retrogradat, de unde era el pe locul doi, l-au retrogradat pe locul trei, cu același scor ca la CURS și au procedat la fel ca și cu Lasconi. Ceva de genul: „pe colțul mesei din bucătărie”, dacă mă înțelegeți ce vreau să spun, apropo de calitatea cercetării. Știu, e de râsu´-plânsu´, prieteni, dar sarcina pe care mi-am asumat-o este să vă păzesc de manipulare și cred că am reușit bine până acum să fac acest lucru. Acesta este și motivul pentru care v-am dat toate aceste detalii legate de publicarea sondajelor.

Dar astfel am ajuns și la o concluzie, anume că nimeni n-a învățat nimic din lecțiile lui 2024, atunci când spațiul public a fost invadat de sondaje falsificate și au fost invalidate toate la vot și s-au dovedit astfel ca fiind ineficiente din punct de vedere al marketingului politic; nu mai vorbesc despre decredibilizarea institutelor sociologice. Și uite așa, asta e surpriza, apare un obiectiv măreț pentru hărnicia lui Piedone de la ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului). De ce? Păi vă spun acum: rezultatele sondajelor sunt, de fapt, produse oferite consumatorilor români de către producători, care sunt institutele de sondare, iar românii plătesc aceste produse de două ori: prima dată le plătesc prin banii de la buget pe care partidele, la rândul lor, îi plătesc institutelor care fac aceste cercetări, iar a doua oară românii plătesc aceste produse, numite rezultatele cercetărilor, prin abonamentele la televiziunile și la rețelele prin cablu, pentru că, nu-i așa, reușim să primim în casă televiziunile ce mediatizează aceste produse, adică rezultatele sondajelor. Păi dacă marfa e proastă și produsul este falsificat, iar institutele de sondare nu vor să se autoregleze, așa cum am insistat da atâtea ori, păi vino, băi, Piedone, și apără-ne pe noi, consumatorii. Fă descinderi la institutele de sondare, adică acele descinderi de tip „Ce avem noi aici, doamnă?”. Nu? Așa te vrem. Pare glumă, prieteni, dar să știți că vorbesc foarte serios. Nici nu e greu de pus în practică pentru ANPC un asemenea control la institutele de sondare. Este exact ca la hoteluri sau ca la restaurante: trebuie să ai un anumit număr de angajați, cu o anumită calificare, trebuie să ai dovada cercetărilor pe care le-ai făcut și a faptului că nu le-ai manipulat din pix. Și fac acest apel, deoarece, dacă tot vrem să ne păzim democrația de „manipulări rusești”, așa cum ne spun instituțiile statului, păi haideți, fraților, ca prima dată să rezolvăm cu manipulările noastre autohtone, care se fac prin institutele de sondare. Ce zici, Piedone: te bagi?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*