
V-am mai spus, dar astăzi o repet: pe mine Donald Trump nu mă dezamăgește, tocmai pentru că nu am avut alte așteptări de la președinția sa decât cea legată de domolirea valului LGBT și transumanist, ce a contaminat zona de decizie în politică și în intelligence în Occidentul Colectiv. Asta pe mine m-a speriat, iar asta Trump a bifat, deocamdată, a stopat acel val, așa că eu comentez fără pasiune anti-Trump, dar cu îngrijorare, toate derapajele induse planetar prin deciziile actuale ale Casei Albe. Cunoașteți din știrile care au abundat aseară târziu, dar și azi de dimineață, ceea ce a făcut Trump aseară, cu anunțurile pompos orchestrate din Grădina trandafirilor a reședinței prezidențiale și fac un rezumat. El a prezentat un tabel cu tarifele reciproce impuse și a precizat că America a dat, până acum, dovadă de generozitate, pentru că a înțeles că unele țări trec prin situații dificile (auziți aici, cât cinism: americanii care, practic, au jefuit planeta în ultimele decenii, vorbesc, prin vocea lui Trump, despre generozitate). Tabelul prezentat de Trump prezintă o UE care va avea tarife (țineți-vă bine) de 20%, iar alte țări, chiar mai mari: China – 34%, Japonia – 24%, Coreea de Sud – 25%, mica Elveție – 31%, Marea Britanie, mai jos, – 10%, Taiwanul, mai sus, (partenerii lor din Taiwan!) – 32%, Malaezia – 24%, India – 26% (s-a lins pe bot de relația cu India), Brazilia – 10% (că e lângă el, acolo, are nevoie; vedeți, la aliați e 10%), Indonezia (hop!) – 32%, Vietnamul îl îngroapă – 46%, Singapore (are nevoie de ei) – 10%. Tot din Grădina trandafirilor, Trump a declarat aseară, confirmând, de fapt, că America va impune un tarif de 25% pentru toate automobilele fabricate în străinătate, asta începând chiar de la miezul nopții și a motivat acest lucru în sensul că așa abordează „dezechilibrele îngrozitoare care au afectat baza industrială a țării și au pus în pericol securitatea națională”, am citat din Trump, care a mai spus că el a anunțat aceste tarife reciproce la nivel mondial cu scopul de a face să renască industria americană și a pune capăt „jefuirii Statelor Unite”. Remarcați, totuși, că taxele pentru Rusia nu există, și nu pentru că n-ar exista comerț reciproc, ci pentru că așa a dispus Putin, care, apropo, l-a trimis de azi, la discuții, în SUA, cu oamenii lui Trump, pe Kirill Dimitriev, șeful Fondului Suveran al Rusiei, deci tocmai pentru dezvoltarea comerțului ruso-american.
Prieteni, am un comentariu de ordin subiectiv, doar într-o singură frază, din care vă rog să remarcați cinismul și minciuna îngrămădite laolaltă de către un Donald Trump care are tupeul să vorbească de generozitate în cazul Statelor Unite, respectiv despre jefuirea Statelor Unite, în condițiile în care știm că totul a fost exact invers și o să explic și astăzi, și în zilele următoare. Încep prin a vă spune că, spre exemplu, în secolul XIX, atunci când America s-a dezvoltat într-un ritm galopant, dar pe baza resurselor interne, ea nu a acționat ca restul imperiilor vestice, adică cu apetit colonial, de-ăsta de jecmănire, care atunci era doar marca Imperiului Britanic, în special, desigur, și al celui francez, dacă ne întoarcem pe la începutul secolului XIX. Americanii, în schimb, și-au scos pârleala în secolul XX, după cele două războaie mondiale, când, practic, au abuzat economic planeta spre îndestularea lor timp de peste 70 de ani, cu siguranță. Spre exemplu, n-au mai vrut muncă brută în Statele Unite, n-au mai vrut să-și murdărească mânuțele, și atunci această muncă brută au organizat-o în Asia, mai ales în China, dar nu numai. Asta a generat un proces de lenevire a americanilor de rând, ce au devenit, la nivelul clasei de jos, o națiune de asistați social, fără locuri de muncă și meserii de bază, hrăniți cu celebra „junk food”, care i-a transformat astăzi în „națiunea de obezi a lumii” – așa este supranumită America, o „națiune de obezi”. În schimb, aceste măsuri au ridicat Asia prin exportul de tehnologie înaltă din Statele Unite și așa s-a născut Marea Chină sau chiar „Dragonul Coreean”. Pe de altă parte, tot în ultimele decenii, America n-a mai dorit să-și exploateze resursele minerale proprii, ci a preferat să-și le aducă, dacă vorbim despre cele minerale brute, din Africa, dar și din Asia, petrolul din Orientul Mijlociu sau din Africa, și a făcut-o deseori cu prețul războiului și nenorocirii unor țări – am un șir de exemple, inclusiv din Africa, dar și din Orientul Mijlociu, dar și din Asia, dar voi gândiți-vă doar la Irak, care a fost distrus, pur și simplu, de dragul petrolului irakian, care, după aceea, s-a revărsat prin tancuri petroliere în America și le-a asigurat multă bunăstare americanilor. Recent, americanii au generat războiul ucrainean, dar astăzi știm. În spatele acestui război, ei s-au organizat și au silit economic Europa, obligând-o, practic, să cumpere scump din SUA, să îndestuleze America prin achiziția de petrol și gaze la suprapreț și, acum, ajungând foarte repede în prezent, Trump vine cu această cavalcadă a suprataxării.
Ce va genera în plus această furtună iscată de Trump, care va fi impusă la nivel de suprafață începând de mâine și miercurea viitoare? Vă spun eu: cu siguranță izolarea economică a SUA chiar de către partenerii săi fideli! De ce? E simplu: America nu deține deloc produse sau resurse care să nu existe și în alte părți ale lumii, deci dacă procurarea acestora a devenit mult mai scumpă ca să fie făcută din America, toată lumea, inclusiv partenerii, se vor reorienta treptat. Va putea SUA și Trump să-i oblige pe restul să facă comerț în continuare cu ei? Nu sau poate doar pentru scurt timp, deoarece, vă dau motivul principal, balanța potențialului militar s-a echilibrat, iar amenințările cu războiul din partea Americii vor deveni necredibile, oricum ușor de contrabalansat. Vorbind pe românește, America de astăzi nu mai sperie pe nimeni, pentru că oricine are posibilitatea să ceară ajutor, dacă nu de la China, de la ruși, dacă nu de la ruși, de la China și de la indieni și așa mai departe. Desigur că și cei din jurul lui Trump cunosc aceste lucruri pe care eu vi le-am expus aici într-un mod simplist și concis, dar n-au curaj să i se opună. De ce Trump acționează atât de habotnic cu strategia de a „inunda camera” (că așa se numește acest procedeu în care toată lumea să fie panicată, să nu mai știe pe ce să pună mâna ca să se salveze de inundație)? Pentru că astfel Trump vrea să escamoteze marele adevăr, pe care îl știți, că vi l-am explicat de mai multe ori, cel legat de faptul că dedolarizarea planetei, deja inițiată de blocul BRICS, un bloc cu comandă ruso-chineză, are potențialul să prăbușească cu zgomot uriașul eșafodaj american pe care îl vedem în fața ochilor, mă refer la eșafodajul economic. „Ziua Eliberării” este, de fapt, „Ziua Izolării” de la care începând vom pricepe pe declinul Imperiului American este unul ireversibil.
Fii primul care comentează