Noul ministru al Educației, Ligia Deca, este cvasiabsentă din spațiul public, deși noul an școlar a început cu destule semne de întrebare rămase fără răspuns odată cu plecarea ministrului Sorin Câmpeanu.
Pentru că soarta învățămîntului din România este un subiect de actualitate stringentă mai ales în condițiile actuale, interne și externe, nu ne rămîne decît să ne adresăm oficialităților care conduc în mod direct acest domeniu. Mai exact, inspectorilor generali școlari din județe, în special cadrelor școlare care au o mare experiență la catedră.
Primul interviu din această serie l-am realizat la Târgu Jiu cu Marcela Mrejeru, inspector general școlar al ISJ Gorj. Domnia sa este profesor de istorie din 1996, cînd a terminat Facultatea de istorie din cadrul Universității București, obținînd titlul de doctor în istorie în anul 2011. A fost profesor și director al Colegiului tehnic „Henri Coandă” din Tg. Jiu, iar din 2017 este profesor de istorie la Colegiul „Tudor Vladimirescu”, liceul reprezentativ al județului Gorj.
Marcela Mrejeru este membru PSD și a mai deținut această funcție. Așa cum ne-a declarat în acest interviu, nici o secundă nu a amestecat lucrurile, făcînd distincția clară între profesia sa și cariera politică.
În interviul pe care-l puteți auzi și vedea pe „Cotidianul TV”, Marcela Mrejeru vorbește deschis despre abundența de manuale alternative și despre dificultățile generate, dar și despre acele manuale de educație sexuală, despre care ne-a spus că, în opinia sa, sînt nepotrivite pentru clasele mici, o astfel de temă putînd fi abordată eficient doar la clasele mari, cînd adolescenții își pun întrebări despre acest subiect. Dar, spune Marcela Mrejeru, „noi, ca profesori, abordam aceste subiecte cu elevii noștri la orele de dirigenție și înainte de apariția acestor manuale”.
Din bogata sa experiență la catedră, Marcela Mrejeru nu se sfiește să spună că „Desele schimbări de miniștri afectează educația în ansamblu” și că o continuitate a politicii școlare ar trebui să se impună, astfel încît să existe o coerență în evoluția pe termen mediu și lung a domeniului, indiferent de rezultatele electorale.
Am reușit pe parcursul interviului să-i smulgem profesoarei de istorie Marcela Mrejeru și o promisiune: că va susține în „Cotidianul” o rubrică intitulată „Pastila de istorie”, din care vom afla amănunte inedite despre locurile în care s-a scris istoria țării. Primul subiect va fi, desigur, Tudor Vladimirescu și legătura sa cu una dintre casele celebre din Tg. Jiu.
Dar, despre aceste teme, cît și despre altele legate de învățămîntul din Gorj, Marcela Mrejeru vă vorbește în interviul de pe „Cotidianul TV”:
Vom continua periplul nostru și în alte județe, alegînd să discutăm despre învățămînt cu inspectorii generali școlari care au fost numiți nu numai pe criterii politice, cum este normal, de altfel, ci și pe baza experienței și competenței profesorilor respectivi. Indiferent de partidul care i-a numit în funcție.
Fii primul care comentează