Între prostie și instigare la ură

La solicitarea-”Apel” a publicației Libertatea și a încă ”2000 de redacții și experți”, Consiliul Național al Audiovizualului (zis prescurtat și CNA) a organizat marți o audiere a reprezentanților postului România TV. Operațiunea a fost transmisă în cea mai mare parte de România TV-varianta Ciutacu-Sebastian Ghiță și ne-a ajutat să înțelegem scandalul zilei, dar mai ales ne-a arătat care este nivelul cultural, intelectual și de profesionalism în mass-media a celor care compun Consiliul numit CNA. Cea mai mare parte a prestației s-a produs în văzul tuturor, iar argumentele, formulările și expresiile majorității membrilor CNA ieșiți la rampă au „țipat” singure.

Cam așa arată, muncește și gândește CNA-ul și cam acolo trebuie căutate explicațiile pentru starea jalnică a emisiunilor de televiziune.
Nivelul de vulgaritate al posturilor din țara noastră are o cauză și ea trece vizibil și prin modul de funcționare a CNA.

Care a fost diferența de prestanță și nivel intelectual, de profesionalism și ținută morală între membrii CNA și Victor Ciutacu? Vă propun să vă răspundeți singuri!
Eu mă întreb doar, nu cumva ne scăldăm într-o neînțelegere? Nu cumva riscăm să ne înecăm în propriile orientări politice și în propriile resentimente? Cică peste 2000 de redacții și experți într-ale psihologiei și științelor de tot felul (Doamne, ce mulți se adună ca la un semn!) subscriu la un Apel împotriva urii. Care ură? Ura între PSD și PNL sau între PSD, pe de o parte, și reprezentanții lui Klaus Iohannis sau ai USR? De unde și până unde au fost introduse în discuție pornirile de ură împotriva celor bolnavi? Nu cumva lupta asta riscă să devină o boală a celor sănătoși? Ca să-și ascundă răspunderea și dramul de vinovăție, cei de la Libertatea au inventat un pericol, ignorându-le pe toate celelalte. Cică ne amenință o revărsare de ură, chiar dacă noua luptă împotriva urii este ea însăși o formă a acesteia. Parcă ar striga,
-”Să o combatem tovarăși!”

Asta chiar dacă suntem proști, dacă suntem inculți și mizerabili și apucați, chiar dacă nu există nici o dovadă despre efectele urii în mult invocata sinucidere!
Suntem la un pas de lansarea unei mișcări gen ”Să combatem ura chiar dacă suntem cârpiți și agramați, chiar dacă ne bălăcim în nimicuri!”
Mă tem că avem parte de o deviere de la cazul nefericitei jurnaliste. Deturnăm situația sau ne scapă logica lucrurilor și fundamentul lor. Suntem chemați să combatem derapajele, de parcă i-am putea obliga pe toți să gândească numai în stilul conducătorilor sau al membrilor CNA. Sau al lui Cătălin Tolontan și Mircea Toma! Adică să mergem drept și să patinăm numai pe linia oficială.

Discuția s-a desfășurat ca o invitație discretă la brevetarea unei Poliții a Sentimentelor, separată de Poliția Gândirii și cu obligația de a coopera strâns cu Poliția Corupției și cu Poliția Adevărului!
De pe urma unei sinucideri, analizată ca un eveniment politic și privită cu niște ochi împăienjeniți de mânie, a fost lansat Apelul-Protest la combaterea urii, deși boala nu s-a născut din resentimente, ci mai degrabă din genetică și din singurătate și n-a avut nici o legătură cu mârlăniile televizate.
În loc să lămurim ceva, am fost invitați să luptăm cu toții împotriva urii, împotriva derapajelor, adevărate sau inventate, chiar dacă suntem mânați de o formă superioară a lor.
Asta înseamnă să lăsăm grosolănia și vulgaritatea să se reverse peste tot, accente pe care CNA-ul nu poate și nu știe să le combată.
Aș zice că membrii CNA au ratat ocazia de a declanșa o dezbatere despre vulgaritatea și incultura, grosolănia și presa de scandal pe care le practică România TV. Dar și Realitatea Plus, și Antena 3, și Antena 1, și ProTV, și Kanal D, și Antena Stars și multe alte televiziuni.
Parcă ar trebui să ne moblilizăm și să luptăm împotriva nopții și a vântului!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*