Legile educației, pe fugă

După nu știu câte promisiuni, după mai multe amânări, după mii de observații venite din public, Ligia Deca, fostă consilieră a președintelui Iohannis pentru educație și învățământ, a anunțat o conferință de presă prilejuită de publicarea celor două legi pe site-ul ministerului. Cele două legi au fost până recent în analiza unor experți desemnați de partidele din Coaliție. Cei mai deștepți și mai buni cunoscători ai învățămîntului românesc au întors legile pe toate fețele și au făcut observații. Cât de deștepte sau cât de păguboase, încă nu știm. Vom vedea, însă, pe parcurs. În prima parte a lunii martie, proiectele celor două legi vor intra în faza avizării interministeriale. Adică, deștepții din ministerele vizate de cele două legi vor aduce și ei modificări. Apoi, formele rezultate din trecerea textelor prin mințile lor luminate vor fi adoptate în ședința de Guvern după care vor pleca spre superiorul proces de analiză, cernere și creație din Parlament. Ei, și la sfârșit, după tăieri, contribuții, adăugiri și complicări vor fi votate și trimise spre promulgare celui care a lansat proiectul fără să aibă nici măcar cea mai mică idee despre conținutul său.

Va fi expresia felului în care societatea românească de azi vede educația. Va și emblema președintelui, fost profesor suplinitor în orășelul Agnita și promovat apoi la inspectoratul școlar județean de unde a sărit la primăria municipiului.

Cum vor analiza politicienii noștri cu mari probleme de instrucție și educație un domeniu ajuns atât de jos? Din cauza lor s-a prăbușit educația și tot din gîndirea lor va trebui să renască. Ceea ce nu cred. Cîtă experiență didactică are ministrul? Și cîtă au avut miniștrii care au precedat-o? Câtă școală au parlamentarii? Cam tot atâta câtă are președintele României și câtă au și miniștrii sau parlamentarii.

Majestatea Sa Iohannis și-a impus consiliera-ingineră ca ministru al Educației

Am frunzărit proiectul legii învățământului superior. Are și marcă. Se numește Legea Învățământului superior „România Educată”. Asta da, slugărnicie! Din păcate, nu este și gândită. În mare măsură, proiectul de lege sistematizează procesul de organizare și derulare a învățământului superior pe capitole. De la structura învățământului, contracte de studii, credite de studii, diplome, studii universitare de scurtă durată, studii de licență, studii de masterat, studii de doctorat, de la cum se face admiterea până la susținere. Și multe altele.

O normare a învățămîntului superior poate aduce oarece ordine în plus. Dar calitatea școlii românești nu se va schimba în niciun fel. Proiectul încearcă să reglementeze desfășurarea,  dar nu intervine câtuși de puțin la baza sistemului.

România educată nu poate produce efecte spectaculoase dacă vizează doar calendarul școlar și conținutul manualelor.

Iohannis își ține de 20 de ani catedra de fizică rezervată (Document)

România educată poate începe numai de la reconsiderarea condiției de profesor și învățător în România. Or, din acest punct de vedere, Ligia Deca a anunțat că salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Adică, rămîne cum am stabilit cu două-trei decenii în urmă. Guvernul vrea educație mai bună cu profesori plătiți mai prost sau mediocru.

1.500 de profesori, în frunte cu K Iohannis, țin catedrele blocate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*