
Liniștit că am unde pune cărțile – am rezolvat cu un alt treilea bagaj, posibil, contra sumei de 50 de euro – intru din nou la FNAC Nisa, de data asta, în căutarea unor cărți de cumpărat. Trec mai întîi pe la sectorul Noutăți și descopăr mai multe cărți despre prăbușirea Uniunii Europene: Les salauds de lʼEurope: Guide à lʼusage des eurosceptiques, de Jean Quatremer, Sauver lʼEurope, de Hubert Vedrine, LʼEurope fantôme, de Regis Debray. Sînt cîteva din cărțile mai noi sau mai vechi, expuse la FNAC în contextul alegerilor pentru Parlamentul european. Încrezători sau sceptici în proiectul european, autorii trag semnalul de alarmă în privința Uniunii. Întrebați de ce a căzut Vechiul Regim, Țarismul, Ceaușismul, Imperiul Otoman, istoricii vor răspunde în cor:
N-au făcut reforme la timp!
Ajung, potrivit procedurilor, la Departamentul Istorie. La FNAC, Istoria se învecinează cu Actualitatea politică și cu Spiritualitatea. Actualitatea politică e bogată în Franța în materie de cărți. Despre Gilets Jaunes sînt deja mai multe lucrări, unele mai ales despre conflictul dintre Stradă și Macron. Am de ales între mai multe cărți despre Fenomen, luat în serios de intelectualii din Franța. Una, care mi s-a părut mai interesantă, îmi aduce aminte de cărțile despre Mai 1968: Le fond de lʼair est jaune, lansată la Seuil pe 24 ianuarie 2019, culegere de studii despre Mișcare semnate de prestigioși cercetători din științele sociale. O răsfoiesc și rețin imediat o fotografie care surprinde revendicările Mișcării scrise pe cartoane și plasate în rond-pointuri, pentru că pe acolo șoferii incetinesc și pot citi ce scrie pe cartoanele protestare.
Greu să-mi explic de ce sînt atît de multe cărți apărute despre Debarcarea din Normandia. Dintre ele cumpăr (dau deoparte cărțoaiele) în iluzia că voi relua lucrul la reportajul despre Plajele Debarcării:
Histoires Secrètes et Curieuses du Débarquement, lansată pe 9 mai 2019, sub semnătura lui Frédéric Leterreux (ca să vezi, cartea a apărut ieri, 9 mai 2019!)
Se înțelege că-i vorba de o carte plină de amănunte atrăgătoare despre Marea Debarcare.
În fine cumpăr cărțoiul, pe care am ezitat data trecută să-l iau, gîndindu-mă la bagajele în exces.
Acum însă am suficient spațiu în cele trei valize, astfel că-mi pot permite s-o iau:
Seconde Guerre Mondiale: Jour après jour, lansată pe 24 aprilie 2019, sub semnătura lui de Antony Shaw.
Mai am pe-acasă Instrumente de lucru pentru studierea celui de-al Doilea Război mondial. Aceasta mi se pare nu doar utilă, dar și atrăgătoare.
Cărțile despre Roma antică se află la FNAC Nisa, spre deosebire de cele de la FNAC Cannes, pe raftul de jos al dulapului, cu cărți de Istorie distribuite pe perioade. Las deoparte un studiu despre Colloseum, și un altul despre căderea Imperiului roman și cumpăr:
LʼHistoire noire de Rome, 2017, de de Alain Leclercq și Jacques Braibant.
Textul de pe ultima copertă mă convinge s-o iau, indiferent că voi reîncepe sau nu studiul la eseul despre Tiberius.
Citez:„Adulter, perversiune, desfrîu, sadisme sau demență. descoperiți o altă fațetă a Romei imperiale.
Bine cunoscută pentru grandoarea și splendoarea sa eclatantă, Roma antică ascunde totuși lotul său de anecdote scabroase, de la nebunia lui Nero pînă la reprimarea sîngeroasă a lui Spartacus.
Asasinat, incest, intrigă, corupție, autorul ne face să frisonăm în ritmul isprăvilor terifiante ale împăraților romani.”
Chiar că merită s-o cumpăr!
Fii primul care comentează