Mărturisesc că nu știam absolut nimic despre posibilitatea trimiterii unor copii cu probleme de comportament la reeducare în diverse țări. Pur și simplu n-am auzit niciodată de așa ceva. Presupun că ancheta ziarului Libertatea desfășurată în colaborare cu revista Der Spiegel a șocat destul de mulți cititori. Recuperarea unor copii cu dezordine de comportament este o operațiune complicată și costisitoare. În multe cazuri, pentru copii cu asemenea probleme, plasamentul familial în medii mult mai liniștite și departe de cel inițial a dat roade.
Pornind de la o asemenea practică, România a primit mai multe cereri de plasament internațional. Nu știu ce fel de legislație reglementează o asemenea operațiune.
Încă n-am aflat-o!
Oricum, în baza unei înțelegeri care ne-a scăpat tuturor, Germania poate trimite în țara noastră un număr de copii cu probleme de comportament. Statul german face un contract cu o firmă care se ocupă de derularea operațiunii în țara noastră și achită costurile, având grijă să își păstreze o parte din sumele alocate de statul german. Tineri cu suferințe psihice și probleme de comportament sunt relocați în țara noastră în plasament familial. Plasamentul familial este o operațiune benefică, practicată și în țara noastră cu nenumărate familii dispuse, pregătite și controlate în activitatea de preluare și educație.
Ziarul Libertatea scrie însă despre drama unui copil german, provenit dintr-o familie dezmembrată, abuzat, agresat, cu traume majore. Este cazul unui adolescent considerat de o instanță din Germania ca fiind „un pericol la adresa celorlalți”, cu grave probleme de sănătate mintală”. (INVESTIGAȚIE LIBERTATEA – DER SPIEGEL. Cum a ajuns în plasament la o familie din România un copil-problemă din Germania, care apoi a omorât o femeie din Medias)
Povestea copilului din Germania ajuns în plasament în România ca adolescent are proporțiile unui infern omenesc. Investigația făcută de Libertatea și revista Spiegel mai precizează că:
”Încă din anii ‘80, Germania își trimite o parte dintre copiii și adolescenții dificili, cu dependențe de substanțe, probleme psihice sau de comportament, în plasament în afara țării, măsura fiind prezentată ca un fel de „ultimă șansă” pentru aceștia. Unii dintre ei, ca Luca, ajung la familii din România. 154 de cereri de plasament internațional a primit România, între 2013 și 2022. Cele mai multe din Germania”. (Libertatea)
Aflăm așadar că țara noastră găzduiește în plasament adolescenți cu probleme majore de comportament, în perioada 2013-2022 România primind 154 de cereri. Au fost acceptate 130. Puține sau multe? Germania ar fi recurs la modalitatea plasamentului internațional în cazul a peste 3.600 de copii. Pentru unele familii din România, plasamentul este o sursă de bani. În cazul unui plasament internațional, câștigurile sunt mai mari. Se poate trăi chiar bine de pe urma lui. Firmele din Germania implicate în asemenea operațiuni au beneficii destul de mari, statul german cheltuind sume enorme pentru toate aceste încercări de redresare și recuperare.
Parcursul adolescentului trimis din Germania la reeducare în România și îngrijit la o familie din județul Sibiu s-a încheiat prost. Derapajul a fost total. Adolescentul din Germania a comis o crimă și o tentativă de crimă. Este prins și arestat și își așteaptă condamnarea, fiind un om abandonat și de cei care au încercat să-l salveze.
.
”Tânărul, născut în vestul Germaniei, în vârstă de 18 ani, este acuzat de omor calificat, tentativă de omor și distrugere. Cu aproape nouă luni în urmă, pe 12 aprilie 2022, a omorât o bătrână necunoscută din Mediaș, crezând că e de etnie romă. A filmat momentul în care a ucis-o, apoi a difuzat clipul pe grupuri extremiste de pe Telegram și Discord. A făcut crima cu câteva luni înainte de majorat, când urma să părăsească familia din Dumbrăveni, la care a stat în plasament în ultimii șase ani. Luca a recunoscut faptele în fața procurorilor”. (Libertatea).
Investigația din Libertatea este cutremurătoare și fără soluție, iar autoritățile române nu s-au grăbit să ne ofere nici o dată despre ceilalți 129 de copii aflați în plasament internațional de reeducare în România.
Fii primul care comentează