Sorin Grindeanu, la un pas de a declanșa o nouă criză politică. Pe „rotativă”

Își mai amintește cineva episodul din 2017, când premierului PSD Sorin Grindeanu i s-a cerut chiar de către partidul care l-a numit să-și dea demisia? A fost atunci cel mai mare șoc petrecut în politica românească, iar atitudinea lui Grindeanu a fost pe măsura penibilității momentului: a decis să nu părăsească postul, deși toți miniștrii și-au dat demisia!

Declarația fostei ministrese de la Interne, Carmen Dan, sintetiza evenimentul: „Domnul Grindeanu este, în acest moment, singur, e un premier al nimănui legat cu lanţuri de scaunul de prim-ministru”! A încercat să-l salveze Victor Ponta, dar episodul acela n-a făcut decât să sporească ridicolul situației, poza celor doi devenind virală ca „Guvern în doi”:

Într-un final, Sorin Grindeanu a fost dat afară și din PSD, fiind reprimit abia când Marcel Ciolacu a devenit președintele PSD, deși, în 2020, el declarase cu un pretins aer umoristic: „De vreo câteva săptămâni am niște «prieteni» care îmi tot spun: ai grijă la Grindeanu, ai grijă la Grindeanu. Eu nu și nu! Batman, Batman!

Acum, Sorin Grindeanu este din nou protagonistul unui scandal de proporții. El este folosit pentru a bulversa „Rotativa” care se apropie, un rol pe care Grindeanu îl joacă din experiență. Singura necunoscută este cine este regizorul care-i coordonează jocul, deși bănuim noi că tot prin pădure sunt cărările!

Dacă în 2017 Grindeanu se legase de scaunul de Prim-ministru, de data aceasta pare că se leagă de scaunul de la ministerul Transporturilor, iar dacă va fi scos de acolo, Marcel Ciolacu vrea să-l facă iarăși Prim-ministru! Iată declarația acestuia: „E prietenul meu și îi las lui funcția de prim ministru.

Ca la nebuni. Iată cum a comentat jurnalistul Bogdan Chirieac acest episod, imediat ce declarația lui Marcel Ciolacu de la negocierile cu PNL și UDMR a devenit publică, făcând și el trimitere la momentul din 2017: „Ce îl califică pe domnul Grindeanu să fie premier? Cele șase luni după care nu a mai vrut să plece din Palatul Victoria? Când a fost momentul din 2017, când a început declinul PSD-ului după ce PSD-ul în decembrie 2016 obținuse cel mai mare scor al unui partid politic din UE, 47%. Cînd din acel moment PSD-ul și-a rupt un picior. Cum adică?! Asta nu este o chestiune între niște băieței la joacă, este o chestiune de cea mai mare importanță, funcția de premier asumată și pentru care te-ai pregătit. Cum să dai țara care te-a ales pe tine, unui prieten? Cum? Cum e posibil așa ceva?”.

Ei, uite că e posibil și așa ceva! „Rotativa” lui pește, despre acum care se vorbește continuu pe toate canalele, este pusă sub semnul îndoielii, deși trebuia să fie pusă în aplicare foarte ușor, prin respectarea clauzelor contractuale acceptate de liderii celor trei partide care formează coaliția de guvernare. Dar, ce se mai respectă în România, astfel încît semnătura să fie garanția onoarei, așa cum spune neamțul: „ein Man, ein Wort”

Din contră, în loc să respecte înțelegerea, PSD și PNL declară că vor să ia sau să păstreze ministerele cu bani, recunoscând public că vor sifona banul public în campaniile electorale de la anul! Fără teamă, chiar liderii partidelor fac aceste declarații de autodenunțare, fără minima preocupare de a face ca ministerele vizate să funcționeze mai bine.

În aceste condiții, ce așteptări să avem de la cele patru scrutinuri de anul viitor? Că vom trimite în parlamentul României sau în cel european, or în primării sau la Cotroceni niște pricepuți care să scoată țara din marasmul actual? Să fim serioși, are și naivitatea limitele ei!

P.S. Nu mai știe nimeni astăzi cine a dat numele „Rotativă” pentru acordul de guvernare dintre PNL, PSD și UDMR. Este însă limpede că acela habar nu avea despre semnificația acestui cuvânt. Așa i-a sunat lui că ar fi bine și așa a rămas, de atunci repetându-se această inepție lingvistică. S-o lămurim.

Cuvântul „rotativă” este, conform DEX, un adjectiv care înseamnă:

Cuvântul este substantiv doar atunci când se referă la celebra „rotativă” din tipografie, mașina care tipărește ziarele. Iat-o:

Vedeți vreo legătură între această rotativă și schimbarea unor ministere între partidele dintr-o coaliție de guvernare?

Este foarte clar că un analfabet a spus „rotativă” în loc de „rocadă” și toți sau luat după el, ca un elogiu adus analfabetismului!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*