Tăpălagă și gâdilarea Uniunii Europene

Imediat după publicarea sondajului care indică o prăbușire a încrederii românilor în Uniunea Europeană, G4media.ro a sărit cu explicațiile salvatoareBa, a și organizat o dezbatere, sponsorizată, așa cum ne și arată site-ul, cu ocazia publicării intervenției celui pomenit mai sus. Dezbaterea s-a numit „Filmul captivant al știrilor false și cum îl demontăm”.

Ca să nu avem vorbe, reproduc precizarea redacției de pe site-ul G4media.ro la dezbaterea: „Filmul captivant al știrilor false și cum îl demontăm”.

„Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă ale autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea”.

Nu cred că părerea lui Dan Tăpălagă, fost colaborator BBC, fost redactor la Evenimentul Zilei, fost purtător de cuvânt al Monicăi Macovei, fost pregătit cu burse peste Ocean merită prea multă atenție. Atâta doar că textele sale și ale celor de la G4media.ro ne ajută să înțelegem cum se gândește și ce se pune la cale prin anumite cancelarii și pe partea dreaptă a băieților.

Nu m-aș fi oprit asupra subiectului dacă dezbaterea menționată și intervenția ziaristului pomenit nu ar fi conținut și afirmații ce merită lămurite.

Dar înainte de a trece la acestea, mai trebuie precizat că Dan Tăpălagă a fost unul dintre jurnaliștii care au lansat tot felul de dosare și de teme arzătoare pentru agenda publică și care, mai apoi, au apărut în rapoartele MCV sau în cele date publicității peste Ocean. Asta așa, ca dintr-o nevinovată întâmplare și coincidență!

Ce zice Tăpălagă despre scăderea încrederii românilor în Uniunea Europeană în articolul său România, țară antieuropeană? Cum am ajuns la un pas de dezastru. Cine ne scoate de pe orbita UE (G4media.ro 22 martie 2023).

Iată cauzele prăbușirii de încredere, identificate de el în urma unui sondaj Avangarde, comandat de G4media.ro. Unele sunt corecte, altele, aiurea, dar merită parcurse.

  • „ Narativul anti-UE și antieuropean promovat agresiv de regimul Dragnea timp de aproape 3 ani (decembrie 2016 – noiembrie 2019), care a urmat programatic o linie naționalistă de tip Viktor Orban. Nu este de neglijat contaminarea regională.
  • Apariția și creșterea partidului extremist AUR din 2020 încoace, cu discurs vehement antieuropean, antioccidental și primitiv-naționalist.
  • Discursul antivaccinist, din care AUR a făcut o temă principale de campanie și a organizat proteste în stradă, restricțiile adoptate în pandemie (purtarea măștii, limitarea libertății de circulație), au erodat masiv încrederea în UE.
  • Potrivit unui sondaj Avangarde comandat de G4 Media, la întrebarea ”Considerați că vaccinurile și strategia de vaccinare anti-COVID au fost benefice pentru sănătatea oamenilor?”, doar 36% răspund cu Da, 58% spun că NU.
  • Marile reforme introduse în PNRR pun în discuție, între altele, reforma pensiilor speciale. Categorii largi de pensionari (magistrați, militari, foști ofițeri din serviciile secrete) ar urma să piardă mulți bani. Dezbaterea durează deja de câțiva ani, iar politicienii ezită să reformeze un sistem de pensii profund inechitabil. În mod populist, arată mereu cu degetul spre Bruxelles: UE vrea să taie pensiile speciale, nu noi! O altă sursă majoră de euroscepticism.
  • Discursul suveranist și antieuropean a făcut masă critică inclusiv în justiție. Curtea Constituțională a pronunțat în iunie 2021 o decizie prin care neagă supremația dreptului european în fața celui intern. Sunt puțini judecători care au curajul să ignore decizia CCR sau să se adreseze CJUE pentru a aplica dreptul european în fața celui intern.
  • În populismul lor, politicienii români prezintă mereu Uniunea Europeană ca un bancomat: banii europeni sunt buni, regulile și reformele ei sunt rele. Vor în Schengen, dar cu tot cu corupția din vămi, din politică și din administrație.
  • Discursul anti-UE promovat de marii fermieri în agricultură. Aici, se adaugă o altă mare sursă de euroscepticism, discursul conspiraționist, pe teme alimentare. Potrivit sondajului Avangarde comandat de G4 Media.ro, 33% sunt de acord cu afirmația ”Bruxelles-ul ne obligă să mâncăm insecte” și doar 50%, deci la limită, cred că este un instrument de propagandă împotriva Uniunii Europene.
  • Propaganda internă și externă anti-UE răspândită în mod programatic de unele televiziuni de știri. România TV , Antena 3 sau Realitatea pun în circulație narativele antieuropene clasice: România, colonie occidentală, piață de desfacere pentru marile companii occidentale, țară de mâna a doua, prăduită de resursele naturale etc.
  • Surse de narativ anti-UE sunt apoi și o serie de decizii controversate sau impopulare luate chiar la Bruxelles: interzicerea comercializării mașinilor cu motoare termice din 2035 nu are cum să fie bine văzută într-o țară săracă precum România, nici închiderea minelor, renunțarea la combustibili fosili și tranziția în forță spre verde într-o țară mult rămasă în urmă.
  • Ultimele scandaluri de corupție care au lovit în plin Parlamentul European adaugă la discursul atât de răspândit în România, devenit loc comun: toți fură, de unde derivă lipsa de încredere cronică în instituții”.

Acestea ca acestea, dar Dan Tăpălagă mai are unele explicații, mai la coada gîndirii sale din G4media.ro:

De ce au prins narativele de mai sus mai mult în România decât în alte părți?“

Pe de-o parte, România se numără printre țările cu cel mai înalt grad de analfabetism funcțional din UE. Mulți oameni  nu sunt în stare să înțeleagă corect ce aud sau citesc.

Pe de altă parte, nimeni n-a făcut nimic ca marile ventilatoare anti-UE să fie închise. Dimpotrivă, au fost finanțate și încurajate discret sau pe față de sistemul de putere (guvern, partide, servicii). Televiziunile au debitat sute de minciuni, ani întregi, la unele televiziuni și radiouri. Sancțiunile aplicate de CNA au fost ridicule”.

Ați înțeles? Încrederea noastră în UE, dincolo de cauzele numite Dragnea, AUR și Covid s-a prăbușit pentru că suntem analfabeți funcțional. Adică proști. Nu înțelegem binefacerile care ni se pregătesc de la Bruxelles, nu-l înțelegem pe Ghinea cu al său delirant PNRR, nu-l înțelegem pe Iohannis și pe Tăpălagă, pe madam von der Leyen cu negocierile și achizițiile sale de vaccinuri. Ca să rămînem cu încrederea necesară accesului la acest nivel de gândire politică, ar trebui să dăm fuga la cursuri de realfabetizare. Și să ni le predea Gabriel Liiceanu după ce ne punem dinții.

Presupun că rudele lui Tăpălagă și Pantazi și ale celor din grupul lor nu sunt analfabeți funcțional. Doar ale noastre care nu credem, care ne îndoim, care râdem de improvizațiile lui Raed Arafat cu Covidul, de spălatul pe mâini al lui Iohannis, de izolete, care vrem investigații asupra modului în care s-au desfășurat achizițiile la prețuri umflate. Noi suntem analfabeți funcțional și facem parte dintr-o  ”coaliție puternică antivaccin/ Vorbim de campanii orchestrate la care participă o bună parte din societate: partide, media, unii specialiști” (Dan Tăpălagă,G4media,1 04 2023).

Să vină Kovesi să ne ia pe toți și să-i dea lista lui Tăpălagă să o publice primul!

Dar cel mai grav lucru după părerea lui Tăpălagă a fost că ”nimeni n-a făcut nimic ca marile ventilatoare anti-UE să fie închise”.

Adică, să pună lacăt la ziarele, televiziunile, radiourile și site-urile care nu sunt de acord și să-i salte pe cei care s-au îndoit de deciziile guvernelor Orban, Cîțu și Ciucă, de improvizațiile președintelui Iohannis sau de învîrtelile de la Bruxelles sau de jaful marca OMV.

Adică, să ne uităm numai în gura lui Drulă, Tăpălagă, Ghinea et comp și la ce spun cei de la UE.

Era să-i uit pe Eduard Hellvig și pe Florian Coldea!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*