
Cine are de înjurat adversari politici în acest an va putea să-i înjure fără limite. Cine are bani de băgat în presă în acest an va avea ocazia s-o facă fără teama de controale. Anul viitor, va fi mult mai greu de manipulat ceva, căci vor intra în acțiune CNA, DNA, SRI, în așa fel încît, pe de o parte, ce vor cîștiga „granzii” prin acțiunile din 2023 să fie păstrat intangibil în 2024, iar dacă vor apărea, totuși, surprize, pe de altă parte, vor fi deschise „dosarele”.
Experiența mea în presă mă îndreptățește să cred că toate „jocurile” necurate se fac începînd din anul pre-electoral și se vor derula maxim pînă cu 2-3 luni înainte de capania electorală, adică pe perioada a ceea ce se numește „pre-campanie”.
Semnele care devoalează seria de manipulări din acest an sînt, totuși, destul de clare, chiar dacă ele sînt îmbrăcate în haina unor articole de presă „obiective”, venite din partea unor analiști sau jurnaliști independenți.
Memoriile lui Daniel Morar, un plauzibil candidat la președinție (1)
Trei direcții se anunță în privința ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, în afară de cele firești care ar putea veni din rîndul partidelor politice (Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, George Simion, Dacian Cioloș etc):
– sprijinul candidaturii Laurei Codruța Kovesi
– sprijinul candidaturii lui Daniel Morar
– sprijinul candidaturii lui Mircea Geoană.
Aceste trei posibile candidaturi n-ar avea, practic, nici o șansă fără sprijinul direct al serviciilor secrete prin intermediul pîrghiilor de care acestea dispun în spațiul mediatic pentru că, de regulă, grosul electoratului care se prezintă la vot este format din simpatizanții partidelor și activiștii acestora.
Practica a demonstrat în toți anii de după Revoluție că nici o candidatură independentă n-ar avea șanse de reușită, oricare ar fi cota de popularitate a unui candidat înainte de alegeri.
Cele trei candidaturi au un specific anume care trebuie luat în considerare într-o analiză serioasă, dincolo de tarele pe care fiecare din cei trei le poartă, cum ar fi abuzurile teribile de la DNA (Kovesi), slugărnicia față de Băsescu (Morar) sau episodul „Mihaela, dragostea mea” (Geoană).
Memoriile lui Morar, episodul 2. Confruntarea cu serviciile secrete
În ciuda acestor tare, observăm că toți trei au deja cîte un vector de imagine în presă, dacă nu chiar mai mulți.
Astfel, pe LAURA CODRUȚA KOVESI o sprijină vizibil grupul „G4Media”. Iar asta nu înseamnă doar site-ul respectiv, ci și grupul foștilor intelectuali ai lui Traian Băsescu: Gabriel Liiceanu sau Mircea Cărtărescu. Aceștia s-au rupt nu numai de Băsescu, ci și de Klaus Iohannis, arătîndu-și destul de vizibil susținerea pentru USR (vezi susținerile „pe față” ale lui Vlad Voiculescu, de pildă), mai ales după ruptura acestui partid de PNL, cu care a fost la guvernare!
Așadar, Laura Codruța Kovesi ar putea fi propunerea USR pentru președinție! Ea vine la pachet cu o susținere internațională, fiind apreciată atît de instituțiile americane, cît și de cele europene. Dovada evidentă este chiar funcția de procuror general european pe care o deține în prezent. Este cît se poate de evident că USR nu are un alt candidat care să-i aducă un plus electoral mai mare decît al Codruței Kovesi, cu toată ostilitatea unora față de fosta șefă DNA!
DANIEL MORAR, fost procuror general al României și judecător CCR, a apărut recent pe turnanta alegerilor. Îl susține deschis grupul „România curată”, coordonat de Alina Mungiu Pippidi, dar și jurnalista Sorina Matei care i-ar putea asigura vizibilitate pe postul „Aleph News”, așa cum a făcut și pe propriul său site:
Cartea lui Daniel Morar, lansată la sfîrșitul anului recent încheiat, marchează dorința acestuia de a se desprinde de Traian Băsescu. De ce ar face asta dacă nu ar intra într-un scenariu prezidențial, cînd ar fi putut să stea deoparte, cheltuindu-și liniștit imensa pensie?
MIRCEA GEOANĂ nu mai este membru PSD și, în condițiile actuale, este greu de presupus că ar mai putea fi candidatul acestui partid. Totuși, el este nașul lui Radu Tudor de la „Antena 3”, analistul militar avînd soția angajată la MAE chiar de către Geoană. Pe fondul războiului din Ucraina, Mircea Geoană, care este secretarul adjunct al NATO, ar zburda pe ecranul Antenei 3 în campania electorală, putînd fi chiar candidatul propus de PPUSL, moștenitorul Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu, mogulul Antenei 3.
După cum observați, toți trei posibili prezidențiabili vin din structuri ce au avut și au legături trainice cu serviciile secrete, fie că este vorba despre DNA, Parchet general sau NATO. Fără acestea, nici carierele lor politice viitoare n-ar avea vreo șansă.
Cu sprijinul lor, însă, totul se poate schimba. Pe de o parte prin influența serviciilor asupra mediei, știindu-se că multe dintre site-uri, televiziuni sau ziare au legături strînse cu structurile de stat, între care sînt și serviciile. Pe de altă parte, serviciile au o rețea imensă de colaboratori, informatori sau cum s-or mai numi ei în noul limbaj de specialitate, care sînt extrem de ascultători, reactivi la chemarea șefilor, așa cum au făcut la toate protestele mari anti-PSD, de pildă. Această „armată” reprezintă factorul de influență cel mai util, așa cum s-a întîmplat și cu acele „rezultate surpriză” obținute de partidele ce s-au născut de sub fusta serviciilor!
Nouă, neînregimentaților, nu ne rămîne decît să fim atenți, să observăm abaterile de la democrație și, eventual, dacă vom fi în stare, să demontăm manipulările și diversiunile pe care le vom sesiza în perioada următoare.
Marea miză este însă răspunsul la întrebarea: cine va învinge în această bătălie în care sînt angrenate partidele, pe de o parte, și serviciile, pe de altă parte? Dacă nu cumva, la un moment dat, ambele tabere își vor da mîinile!
Fii primul care comentează