Dacă nu ne încurcam și dacă nu ne dădeam cu stângul în dreptul, nu eram noi, inclusiv în bâlbele cu noi înșine, adică în cele cu frații noștri din Moldova. Nu demult, președintele Klaus Iohannis l-a decorat cu Steaua României pe politicianul moldovean Marian Ilici Lupu, fost președinte al Parlamentului Moldovei și al Curții de Conturi, dar și feroce apărător și vorbitor de „limbă moldovenească”. A trecut și duma asta, lăsând-o așa de oaie cum a fost ca să nu ne facem de râs. Dar tot nu ne-am vindecat. Institutul Cultural Român și Comisiile de Cultură și Politică Externă ale Senatului au audiat-o și i-au dat verde pentru postul de director ICR Chișinău unei doamne numită Monica Babuc, fostă ministru și președinte interimar al partidului de pomină condus de Plahotniuc. Ba, după ce Plahotniuc a fost dat în urmărire internațională, cucoana a preluat conducerea Partidului Democrat din Moldova, folosit cândva în jocurile politice și nepolitice de celebrul mafiot, azi persona non grata în SUA. Și, după cum se vede, încă agreat în România. Cum Dumnezeu România face o asemenea desemnare pentru un ICR care nu-și are rostul și cu o doamnă care o fi dragă cuiva din România, dar americanilor nu. Mai mult, o asemenea desemnare sună ca o palmă dată Maiei Sandu chiar înaintea vizitei sale de la București, unde a fost invitată să primească asigurări de la Olaf Scholz și de la Klaus Iohannis privind sprijinul din partea celor două țări. Iar la primire a fost adus să fie de față și consilierul Iulian Chifu, cel care, trimis special și expert al României la Chișinău, a călcat-o în picioare pe Maia Sandu și a trăit boierește la mâna lui Vladimir Plahotniuc.
Unii își imaginau că, așa cum a trecut decorarea cu Steaua României a lui Marian Ilici Lupu (!?), la fel va trece și numirea Monicăi Babuc la ICR Chișinău, cum au trecut și celelalte, care mai de care mai ilogice, mai penibile și mai cusute cu ața albă a pilelor grosolane.
Ei bine, uite că n-a trecut așa ușor! PEN România, cu semnăturile unor scriitori, regizori și ziariști, lansează o scrisoare către președinta Moldovei, Maia Sandu. De fapt, ne aflăm în fața unei scrisori către lumea politică românească. Scrisoarea PEN România cheamă și populația la un sprijin pentru Maia Sandu. Din păcate, se ferește să vorbească despre neinspiratele jonglerii românești, mai toate eșuate pe dincolo de Prut.
O reproduc în întregime!
”Stimată Doamnă Președintă Maia Sandu,
Subsemnații, cetățeni români interesați deopotrivă de destinul României și al Republicii Moldova, ținem să vă asigurăm că suntem alături de Dumneavoastră în efortul de a orienta Republica Moldova înspre integrarea în Uniunea Europeană. Destinul european comun este singura variantă benefică de dezvoltare pentru țările noastre.
Știm din propria noastră istorie recentă cât de dificilă este orientarea eficientă a țării înspre integrarea europeană. Războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina nu face decât să complice și mai mult situația.
Sunt cu atât mai evidente și mai îngrijorătoare semnele acutizării războiului hibrid prin care Rusia încearcă să saboteze integrarea țărilor noastre în UE. Vectorii de influență ai Rusiei sunt mai vocali decât oricând, deopotrivă în România și în Republica Moldova.
Ni se par inadmisibile intervențiile unor actori politici din România ale căror gesturi, în acest context atât de tensionat, pot cataliza reacții pro-ruse și anti-europene. Ne limităm la două exemple recente, vizibile în spațiul public din Republica Moldova și România deopotrivă.
Primul dintre ele e reprezentat de forțarea retrocedării clădirii Bibliotecii Naționale a Moldovei către Mitropolia Basarabiei, parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române, în urma unui lobby politic intens susținut de actori politici din România. Este inadmisibil ca patrimoniul arhitectural al Republicii Moldova să constituie obiectul unor tranzacții politice. Statul român are obligația morală să susțină fără rezerve Republica Moldova, fără a condiționa sprijinul de tranzacții de acest gen.
Al doilea exemplu este recenta numire la conducerea Institutului Cultural Român din Chișinău a doamnei Monica Babuc, o apropiată a lui Plahotniuc – care i-a și condus partidul după fuga lui. Plahotniuc este pe lista de sancțiuni a SUA. Cum poate statul român să susțină, în diplomația sa externă, persoane apropiate de cei sancționați? Pentru SUA, această numire nu poate constitui altceva decât un afront mizerabil. ICR Chișinău trebuie condus de o persoană care să nu intre în coliziune cu parteneriatele noastre strategice.Doamnă Președintă,
Și pentru noi sunt la fel de revoltătoare ca și pentru Dumneavoastră toate aceste gesturi – care încep să facă sistem. În pofida cinismului acestor actori politici români, vă asigurăm că aveți în societatea civilă din România un partener în eforturile dumneavoastră de a orienta definitiv Republica Moldova pe drumul destinului ei european. Cu solidaritate,….(urmează numele semnatarilor)”.
Pare a fi un semn că o parte din România joacă la două capete. Dar nu toți sunt atât de fraieri încât să nu se prindă că președintele Iohannis zice una, iar deciziile sale arată altceva. Pe de o parte, o sprijinim pe Maia Sandu, pe de alta, băieților noștri de peste hotare le dăm sarcini diferite sau îi lăsăm facă tot ce vor, semn că, în continuare, politica președintelui cu cea a SIE nu se întâlnesc aproape deloc. Dar, cu toate acestea, Klaus Iohannis girează și semnează, semn că alții fac propunerile și completează hârtiile, iar el dă din cap și își asumă decizia.
La noi, ca la nimenea! Unii scriu documentele, alții se duc cu vaca la păscut și nu se uită pe cine pupă pe frunte.
Fii primul care comentează